Oana Ceaon: „Gestionez 3 locații Inmedio în Park Lake Mall, asta în mai puțin de 1 an”

Oana Ceaon: „Gestionez 3 locații Inmedio în Park Lake Mall, asta în mai puțin de 1 an”

Povestea mea ca antreprenor Inmedio

Eram în rețea de 4 ani și ceva deja, am început în magazinul din Sun Plaza. Lucram împreună cu sora mea, iar antreprenor acolo era verișoara noastră. Am lucrat alături de sora mea în toată perioada până când am devenit antreprenor, iar lucrurile nu s-au schimbat nici acum. Antreprenor fiind, continuăm să lucrăm împreună. Mie mi-a plăcut întotdeauna să mă implic mai mult decât mi se cere și făceam, încă de pe atunci, multe lucruri care îmi depășeau atribuțiile de agent; când era cazul, veneam cu idei, propuneri, aveam inițiativă, iar lucrul acesta m-a ajutat.

De aproape jumătate de an sunt antreprenor și totul a venit așa, pe „nepusă masă”. Am fost inițial propusă pentru un post de trainer, la sediu, iar feedback-ul a fost unul foarte bun. Chiar am plecat de la interviu convinsă că voi fi acceptată. Totuși, în cadrul aceluiași interviu, am fost întrebată de ce nu sunt încă antreprenor și atunci mi-am dat seama ca, de fapt, nu voi fi acceptată ca trainer, dar că va urma ceva și mai grozav. Cred că experiența mea și anumite calități m-au făcut să mă calific pentru potențialul rol de antreprenor.

Provocarea cea mai mare este lucrul cu oamenii, dar eu am fost norocoasă în privința asta. Suntem în aceeași formulă de la început, ne apreciem reciproc și învățăm unii de la ceilalți constant. Îmi doresc să văd progres, să văd echipa evoluând, de aceea nu sunt genul de om care are doar așteptări, mă asigur că și eu ofer. Comunicarea dintre noi este foarte importantă și orice greșeală se repară.

Mi-am dorit de la bun început să demonstrez că alegerea făcută a fost cea mai bună. Am început nu cu unul, ci cu două magazine – printre cele mai aglomerate din oraș. La scurt timp, după 2-3 luni, a venit și al treilea și sper că i-am depășit așteptările AFM-ului, care și-a pus toată baza în mine. Îmi place să fiu printre cei mai buni, să mă dezvolt și să fac lucrurile bine. Până la urmă, muncim pentru bani, iar ambiția de a face lucrurile bine mă ajută să câștig și mai mult.

Marele avantaj al parteneriatului cu Inmedio vine din independența financiară. Depinde doar de tine să îți crești veniturile. Și mi se pare foarte important și că, în acest business, nu ești atât de expus la riscuri. Dacă ai deschide pe cont propriu un magazin, de la zero, ar exista fie riscul să nu-ți alegi bine locul, fie marfa, fie prețurile. Pe când, beneficiind de suportul și expertiza echipei Inmedio, multe din aceste riscuri sunt eliminate.

Clienții Inmedio

În vânzări întâlnești tot felul de persoane. Contează foarte mult să te adaptezi și să acorzi atenție felului în care vorbești. Oamenii sunt amestecați; găsești de la cel mai drăguț client, care-ți vorbește frumos, până la minorul care te înjură pentru că refuzi să-i vinzi țigări. Depinde de cum abordezi situația, pentru că sunt clienți care vin nervoși uneori, sunt clienți care pur și simplu caută ceartă, sunt fel și fel de oameni. Dar sunt și foarte mulți clienți cu care ai ce să vorbești. Acum, eu stau mai puțin la vânzare și uneori chiar mi-e dor de perioadele acelea. Îmi amintesc că acum câțiva ani, în magazinul în care lucram împreună cu sora mea, aveam client un bătrânel care, în fiecare zi, venea și ne aducea ceva de mâncare. Și se supăra în cazul în care îl refuzăm, așa că mă obișnuisem să îi spun că vrem doar două banane. Nu-mi doream nici să își cheltuie banii, dar nici să îl întristez.

O zi la Inmedio

O zi la Inmedio începe cu energie! Dacă n-o avem, facem rost. La noi, cea mai mare agitație e seara și în weekend, iar nouă ne place așa. Când e aglomerat, timpul trece repede, nici nu simți că muncești. Dimineața vin furnizorii, punem lucrurile în ordine până la prânz și după prânz începe agitația. Fiind și în zona de Food Court, toată lumea trece pe la noi. Deschidem magazinul cu o oră mai devreme decât programul oficial, pentru că cei din galerie obișnuiesc să vină la noi după cafea, țigări, apă.

Petrec foarte mult timp aici, eu nu o iau ca pe un program. Nu simt că muncesc, îmi place atât de mult ceea ce fac și sunt foarte implicată. Ținând cont că este primul meu an în antreprenoriat, e ambiția mea să pun lucrurile pe picioare și să le fac să funcționeze.

Cum îmi motivez echipa

În primul rând, le acord încredere și ocazia de a învăța. Am agenți care sunt la primul lor job, nu au nicio experiență și aici au șansa de a se forma. Îi încurajez să evolueze, să se dezvolte și să meargă mai departe. Cer de la ei implicare și seriozitate, iar eu, la rândul meu, ofer același lucru și explic de la bun început tot ce au de făcut și la ce să se aștepte. Mă comport cu ei exact cum mi-ar plăcea mie să se comporte cineva cu mine, dacă aș fi în locul lor. Îi susțin, le explic lucrurile cu claritate și am grijă să fie mulțumiți și din punct de vedere financiar și ca evoluție profesională.

Sfaturi pentru viitorii antreprenori Inmedio

Independența financiară și libertatea de decizie sunt lucruri pe care eu le apreciez. Dacă și pentru viitorii antreprenori sunt lucruri importante, pot să completez și cu faptul că aici riscurile sunt mici, dar și că trebuie să dai dovadă de responsabilitate – necesară oriunde, nu doar în antreprenoriat. Aici poți evolua mult mai rapid decât dacă ai avea o afacere proprie. Investiția este mult mai mică, în primul rând, (garanția depusă nu se compară cu cât ai investi dacă ți-ai deschide propria afacere, de la zero), iar veniturile pe care le obții sunt direct proporționale cu nivelul tău de implicare. Nu vine nimeni să te împingă de la spate și să-ți spună ce să faci.

O întâmplare amuzantă la Inmedio

Îmi amintesc că era un domn care venea la fiecare extragere Loto și punea bilete. De fiecare dată când venea, spunea: „Dacă o să câștig, te duc în Bali”. Mă obișnuisem deja, spunea asta de luni de zile. Până într-o zi când a venit și a spus: „De câștigat… n-am câștigat, deci în Bali nu pot să te duc. Dar pot să-ți ofer măcar o cafea, până te duc în Bali?”. Tot legat de Loto, mai am o întâmplare cu un băiat care m-a rugat să îi completez una din cele 3 variante. Mi-a zis că dacă o sa câștige, împărțim premiul. Și după câteva zile a venit să îmi aducă 10 lei, pentru că a câștigat 30. A zis că el crede în karma și, dacă a zis că împărțim premiul, a venit să-mi aducă partea.